Att fotografera på natten

[In english here]

Jag har fått en del frågor om nattfotografering och hur man skall ställa in sin kamera för bästa resultat och en del andra tricks för hur man skall gåt till väga. De flesta sakerna man kan göra är ganska enkla så här kommer mina tips. Om du kollar din kameras manual kommer du säkert hitta de motsvarande inställningarna i den även om jag kommer utgå från en Nikon D300 i artikeln.

Här är ett exempel på ett nattfoto taget med min gamla Nikon D70s:

Night Traffic
Nikon D70s, taget från taket av "skrapan", tidigare skattekontoret nere på södermalm. Här har jag använt ca 30 s slutartid, bländare f/20 och ett stativ.

Utrustning

Det viktigaste verktyget för nattfotografering är stativet. Om du inte har ett stativ, kan ta med ett stativ dit där du vill fotografera så bör du tänka efter ett varv till. Är det verkligen inte möjligt att använda ett stativ? Kanske du kan engagera någon att hjälpa dig bära det om det är det som är problemet, det finns också små miniatyrstativ som man kan använda, det finns även klämmor som man kan använda t.ex. runt broräcken och liknande.  En modell på ministativ som är väl använt vid nattfoto är en så kallad gorillapod som kan användas med lättare kameror och inte allt för tunga objektiv.

Streetrace in the night
Bangkok, handhållen D70s mitt i natten.

En annan användbar grej är en bean bag som i regel består av en tygpåse som man fyller till två tredjedelar med ris, bovete eller någon sorts gryn eller liknande. Även sant fungerar men blir då tyngre. Den här typen av hjälpmedel går nästan alltid att få med sig och i regel behöver man två stycken, en som ströd för kameran och en som support för objektivet. Dessa är också väldigt användbara vid makrofotografering i naturen då man lätt arrangerar kameran på en sten eller liknande.

Nästa använbara grej att ta med sig är en fjärrutlösarkabel. Om man inte vill investera i en sådan (de är ganska dyra numera men innehåller massa extrafunktioner) så kan man använda timerfunktionen med fördröjd utlösning på sin kamera i stället. Själva tanken är att man skall slippa skakningarna från att trycka på slutarknappen på kameran som man lätt orsakar för hand annars. Det finns också IR-fjärrutlösare som är helt trådlösa, de kostar ca 200-800 Kr och finns i mer eller mindre avancerade varianter. Jag har använt en ”pirat” sådan med gott resultat.

Om du använder timern för att utlösa kameran sätt den då till mellan 5-10 s förröjning. Kortare så kanske inte skakningarna hinner ”dö ut” innan bilden tas och längre är oftast ingen större mening med.

Kamerans inställningar

Om du använder en digital spegelreflexkamera så kan man under vissa förhållanden råka ut för att när spegeln vippar upp och bilden tas så orsakar denna spegelrörelse vibrationer och detta medför en oskarp bild.

De flesta avancerade kameror idag har därför en mekanism för att låsa spegeln i uppfällt läge (spegellås i menyn eller eng. mirror lock-up)  så att man undviker denna rörelse och då kan minimera risken att spegelrörelsen ger vibrationer.

Det farliga området i slutartid när spegeln kan orsaka vibrationer ligger mellan 1/30s till ca 2s slutartid. Kortare så hinner inte vibrationerna orsaka skakningar och längre tider har de relativt små skakningarna inte så stor effekt på bilden. Om din kamera saknar spegellås försök då undvika det här området i slutartid genom att justera bländaren så du t.ex. får en längre slutartid från 2s och uppåt, alternativt köra ett ljusstarkt objektiv och få t.ex 1/60s i slutartid som är ganska säkert från den här typen av vibrationer.

Banja Luka City Counsil
Stadshuset Banja Luka, Republika Srpske i Bosnien

ISO-inställningen på kameran skall vara på ett sådant sätt att man minimerar bruset, detta betyder oftast den lägsta ISO-inställningen. Morderna kameror har ofta ISO 100 eller ISO 200 som lägsta ISO-tal och båda är helt klart gångbara. Ett nybörjarfel är att man vid dåligt ljus höjer iso-talet men det är därför man har släpat med stativet, en lägre ISO ger mindre brus och bättre bilder.

Vissa kameror har ett optimum för sin ISO, exempelvis på Nikon D300 är optimat ISO 200 fast kameran kan använda ISO 100 så är det inte rekommenderat att används utan tillverkaren rekommenderar att köra ISO 200 som är den optimerade känsligheten för minst brus.

Se också till att funktionen automatisk ISO inte är aktiverad. Den fungerar så att när ljusmätarna rapporterar mörka bilder så höjer kameran automatiskt ISO-inställningen för att möta en viss slutarhastighet, ofta 1/30 eller 1/60 eller liknande. Denna funktion ökar dock bruset och vid mörkerbilder är det inte rekommenderat att använda denna funktion.

Undvik höga ISO-tal om du kan det, bilderna blir genast brusigare och av sämre kvalitet om man gör det men det står naturligtvis var och en fritt att experimentera med olika inställningar. Ibland kan man t.ex. nyttja det högre bruset – här är exempelvis ett foto jag tagit handhållet vid ISO 3200 mitt i natten under dimmiga förhållanden med mycket vattenpartiklar i luften som ändå ger ”brus” i bilden:

Misty street lights
Handhållet med högt ISO 3200. Nikon D300 och Nikkor AF-S DX VR 16-85/3.5-5.6G EF-IF

Se också till att funktioner så som Nikons Active D-Lighting (ADL) är avstängda. Dessa funktioner försöker förbättra kamerans prestanda vid svåra ljusförhållanden och starka kontraster genom att minska känsligheten i de starkaste högdagrarna och samtidigt höja skuggorna med fyllnadsljus så att det dynamiska omfånget minskas. Detta får dock till följd att brus gärna uppträder i de skuggiga detaljerna så det vill vi till varje pris undvika, annars kommer du nog blir besviken över hur din kamera presterar vid mörkerfoto.

DSCN2802a
"Kristallvertikalaccent" - den kända glasobelisken mitt i stockholm city på torget framför kultuhuset. En bänk användes som stöd här för kameran i stället för ett stativ men det räckte inte så ISO-talet ökades också en smula. På D70s orsakar det dock mycket bildbrus.

Använd också en vettig bländare, ofta fungerar en bländare runt f/8 mycket bra det ger ett bra skärpedjup vilket kan vara viktigt eftersom kamerans autofokusfunktion kan ha svårt att arbeta väl under mörka förhållanden. Missar den lite gör bländare f/8 att man ändå kan få relativt skarpa bilder. Man kan tom ställa skärpan manuellt och få bra bilder på det viset.

Använd punktfokus och rikta kameran, fokusera med autofokus på det avstånd du vill ha bästa skärpa och sedan kan du slå om till manuellt så att kameran inte ändrar skärpeinställningen, komponera om bilden, låsa stativet och sedan ta bilden. Om kameran är kvar i autofocusläge kan det hända att den börjar ”jaga” efter fokus eller fokuserar på fel sak och din bild blir suddig.

Använd också vettiga fokallängder, under mörkerförhållanden är det mycket svårt att fota med t.ex. 600 mm objektiv, det kräver stor vana, mycket bra stativ och ljusstarka objektiv, de flesta har inte tillgång till det som behövs utan börja i stället med fokallängder som du lättare kan hantera under dåliga ljusförhållanden eller tom handhållet. Zoom-objektiv är ofta trevliga men tänk på att även ett fast objektiv på t.ex. 50mm är fint att använda i mörker, de har också ofta bra bländare för nattfoto och kan ta in mer ljus än andra objektiv. Ett billigt objektiv är t.ed. 50 / f/1,8 som är populärt.

Färska batterier är ett måste, särskilt när det blir kallt på vintern här i Sverige. Det är annars så att prestandan hos batterier sjunker drastiskt med temperaturen och uppladdningsbara batterier kan i vissa fall tom vara känsligare än vanlige brunstensbatterier. Ladda allting samma dag innan du åker iväg för att nattfota så det är klart. Jag rekommenderar att alltid ha dubbla uppsättningar batterier så att man alltid har varma goa batterier i laddaren att byta med direkt man kommer hem så är kameran klar för nästa utmaning direkt.

Använd bländarprioritet (A-läge) på kameran och ställ in bländaren och låt kamerna välja slutartiden själv. Om du får över eller underexponerade bilder växlar du till manuellt läge och behåller bländaren på samma inställning men sedan justerar slutartiden tills du får rätt exponering så brukar det bli bra. Det är ju ofta så att kamerans ljusmätning kan bli lurad under natten och därför kan det vara svårt att få till rätt exponering.

DSC_0382
Nattfoto på vintern med stativ. De underliga färgerna kommer sig av natriumljuset från den närbelägna motorvägen som reflekteras i de låga molnen.

Ställ in kameran i enbildsläge, att ha serietagning är ingen större ide när man har slutartider som ligger på flera sekunder och uppåt.

Använd RAW när du fotograferar. Det gör att du i efterhand kan justera många detaljer som vitbalans vilken kan vara svårt att få rätt under nattfoto eftersom olika ljus ofta har vilt varierande färgtemperatur. Många program idag kan hantera bilder i råformat inklusive Picasa från Google som är gratis att använda till det dyrare Adobe Lightroom som är ett mycket bra ”framkallningsprogram”.

Om du har inställningar för ditt RAW-format bör du välja kompressionslöst och det högsta antalet bitars dynamik du kan. En Nikon D300 kan t.ex. ställas in att ha 14 bitars färgdjup medan vanlig RAW har 12 bitar.

Summering

Kamerainställningar

  • Sätt vitbalansen till auto eller neutralt dagsljus. Du kan också experimentera med det och fotar du i gatuljus bör du prova ”Tungsten” som inställning (lampljus, glödlampa.
  • Använd spegellås, särskilt om du får slutartider i iområdet 1/30 till 2 s.
  • ISO 200 och se till att auto-ISO är avstängt.
  • Slå av Active D-Lighting och liknande funktioner.
  • Använd alltid RAW med maximal kvalitet.
  • Enbildstagning rekommenderas.
  • Bländarprioriterat läge (A mode) med f/8 eller liknande bländare.

Equipment

  • Stativ!
  • Fjärrutlösare eller tidsutlösare på stativ.